uusi yrittäjä opas

Onko mielessä yrityksen perustaminen, lue tästä napakka uusi yrittäjä -opas

Oletko pohtinut oman yrityksen perustamista? Oletko miettinyt, milloin on oikea hetki tehdä tämä rohkea liike elämässäsi? Jättää vanha, turvallinen työelämä taakse ja aloittaa uusi, itsenäinen yrittäjän elämä. Yrittäjäksi ryhtyminen ei välttämättä ole helppoa, riskitöntä tai edes yksinkertaista, mutta tässä on sinulle lyhyt ja napakka uusi yrittäjä -opas. Sen tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään ja mahdollisesti myös tekemään elämäsi merkittävimmät seuraavat siirrot kohti suurta unelmaasi – oman yrityksen perustamista. Joka tapauksessa toivotan onnea matkaan, sitä aina tarvitaan!

Uusi yrittäjä -opas korostaa suunnitelmallisuuden merkitystä

Tunnistat varmasti nyt jo sen palavan halun ja motivaation, mikä sinua on vienyt kohti ajatusta yrittäjyydestä. Tunne, että olet juuri siinä työssä erinomaisen hyvä ja juuri sitä haluat tehdä tulevaisuudessasi. Itsenäisyyttä ja oman työn hallittavuutta, ehkä aiempaa enemmän myös mainetta ja kunniaa! Erinomaista, se on hyvä alku yrittäjyydelle. Intoa ja asennetta tulee olla, mutta yrityksen alkuvaiheessa suunnitelmallisuuden ja nimenomaisesti realistisen lähestymistavan merkitystä ei voi olla korostamatta.

On hyvin tärkeätä, että aivan ensimmäiseksi lähdet jatkojalostamaan intoa ja motivaatiosi kohti liikeidean suunnitelmallisuutta ja sitä realistisuutta. Sinun tulee tunnistaa konkreettinen liikeideasi ja lähteä työstämään eli dokumentoimaan kohti laajempaa liiketoimintasuunnitelma. On syytä korostaa, että hyvään liikeideaan ja sen kirjaamiseen kannattaa panostaa, se on kuitenkin kaiken toiminnan pohja, ja osaat arvostaa tätä huolellista pohjatyötä jälkikäteen.

Jos lähdet liikkeelle yksinyrittäjänä, voi liiketoimintasuunnitelmaksi riittää lyhyt ja napakkakin dokumentaatio, ehkä pelkästään liikeidean tunnistaminen. Tässä kohden on hyvä selvyyden vuoksi korostaa, että tyypillisesti liikeidea vastaa riittävän laajasti kolmeen kysymykseen; mitä yritys tekee, kenelle se tekee ja miten se sen tekee. Itse olen sitä mieltä, että erityisesti kohderyhmää eli mahdollisia asiakkaita ja asiakasprofiileja kannattaa pohtia laajemmin ja realistisesti. Käytä siihen aikaa runsaasti. Harvoin riittää yrityksen kannattavan liiketoiminnan ylläpitämiseksi, että sinä ja ystäväsi innostutte liikeideasta. Lopultakin vain asiakkaat ratkaisevat menestyksen.

Aivan alkuun on hyvä löytää keinoja arvioida tilannetta myös laajemmin sekä erityisesti hahmottaa markkinaa ja siellä vallitsevaa kilpailutilannetta. Miten sinun yrityksesi eroaa markkinoilla jo olevista yrityksistä? Mitkä ovat sinun kilpailijaetusi? Tuotteen tai palvelun hinta? Palvelun laatu? Palvelunopeus? Saatavuus? Vai jokin aivan muu. Onko palvelusi kenties aivan ainutlaatuinen markkinoilla? Sanoisin, että sitä paremmalla syyllä kannattaa tilanne arvioida yllä mainituin tavoin.

Liikeideasta liiketoimintasuunnitelmaksi

Kun olet tunnistanut liikeidean ja olet arvioinut realistisesti mitä, kenelle, miten, on hyvä laajentaa suunnitelmallisuutta kohti liiketoimintasuunnitelman rakentamista. Suosittelen, että tämä kannattaa tehdä asiantuntijan tai kokeneen ammattilaisen kanssa yhteistyössä. Pelkkä tämä uusi yrittäjä -opas ei riitä tuomaan sinulle kaikkea tarvitsemaasi tietoutta. Tällaisia toimijoita löytyy verkostakin paljon. Esimerkiksi Uusyrityskeskukselta tai Suomen yrittäjiltä voi kysyä neuvoa ja asiantuntija-apua yrityksen perustamiseen. Lisäksi tietysti varsin moni konsultti voi auttaa sinua tässä asiassa.

Hyvä liiketoimintasuunnitelma kertoo konkreettisesti mitä, kenelle, miksi ja miten yritys toimii. Suunnitelma on liikeideaa laajempi ja tarkempi. Liiketoimintasuunnitelman tulee ottaa kantaa tavoitteisiin, päämäärään ja myös siihen miten yritys varautuu mahdollisiin ongelmatilanteisiin (riskianalyysi). Suunnitelma ottaa kantaa myyntiin ja markkinointiin, tuotteistukseen ja hinnoitteluun. Liiketoimintasuunnitelman on hyvä pitää sisällään myös käytettävät resurssit ja osaamiset.

Aina suosittelen, jos kyseessä on kokematon ja aloitteleva yrittäjä, että kannattavuuslaskelmat on tehtävä huolellisesti. Näin realistinen arki tulisi kohdatuksi eikä arki yllättäisi yrittäjää. Kannattavuuslaskelmat näyttävät myös mahdolliset investointien tarpeet ja siihen tarvittavan mahdollisen ulkoisen rahoituksen. Uudelle yrittäjälle onkin tarjolla useampia eri rahoitusvaihtoehtoja, yksityisistä yrityslainoista erilaisiin starttirahoihin ja tukipaketteihin. Rahoitus ja sen tarve tulee joka tapauksessa arvioida huolella ja mielellään jälleen jonkun kokeneen yritysrahoitusalan ammattilaisen kanssa. Muista, että yrittäjäksi ryhtyessäsi turvallinen tuttu palkkatulo sellaisenaan päättyy, mutta normaalit elämisen kulut kuitenkin jatkuvat.

On kuitenkin hyvä muistaa myös se, että jos yrittäjyyden arki tuntuu epävarmalta ja liian suurelta riskiltä, voit aina kokeilla sivutoimista yrittäjyyttä alkuun, jos se muuten sinun elämäntilanteellesi on mahdollista. Muista tällaisessa tilanteessa kertoa asiasta myös työnantajallesi ja sopia yhteisesti tähän liittyvät pelisäännöt. Näin mahdollistat kitkattoman arjen sekä varmistat oman jaksamisesi. Tämä tuntuu varmasti kaikista osapuolista hyvältä ja avoimelta tavalta keskustella näinkin isosta elämän päätöksestä. Silti sivutoimisuudessakin suunnitelmallisuudesta ja etukäteen asioiden dokumentaatiosta on erinomaisen paljon hyötyä.

Kun päätät aloittaa

Kun liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma ovat saaneet lihaa luiden ympärille ja yrittäjyyden aloittaminen tuntuu entistä realistisemmalta, tulee ajankohtaiseksi päättää yritysmuoto. Yritysmuotoja on Suomessa paljon. Voit valita suhteellisen yksinkertaisen toiminimi-muodon tai perinteisen osakeyhtiön tai vaikkapa franchisingin. Kevytyrittäjyyskin on noussut kovin suosituksi tavaksi astua yrittäjyyteen! Vaihtoehtoja on lukuisia ja suosittelenkin käymään niitä läpi arvioiden mikä on juuri sinun tilanteellesi sopivin vaihtoehto. Jälleen kerran googlettamalla löytää hyvää perustietoutta ja kokeneet yrittäjyyden asiantuntijat antavat sinulle varmasti tarkempaa neuvoa. Hyvä tunnistaa, että yhtä oikeaa vastausta ei tähän ole.

Kun olet yrittäjyytesi virallisen muodon päättänyt, tee tarvittavat viralliset ilmoitukset Patentti- ja rekisterihallitukseen ja myös verottajalle. Virallisista asioista sinun kannattaa heti yrittäjyyden alkuaskeleilla hoitaa yrittäjän eläkevakuutus ja muut tarvittavat liiketoiminnan ja yrityksesi vakuutukset kuntoon. Vakuutukset tuovat turvaa yrittäjyyteesi ja sen katsotaan olevan hyvä riskienhallinnan työväline.

On syytä muistuttaa myös siitä, että sairauden varalle sinulla ei ole samanlaista sairauskorvausta, mikä palkansaajalla on etuna. Tästä syystä sinun kannattaa miettiä, haluatko yrittäjänä erikseen varautua lisävakuutuksen keinoin sairastumisen varalle. Kannattaa kilpailuttaa ja vertailla vakuutuspalveluita ja arvioida juuri sinun tarpeisiisi ja tilanteeseesi sopiva vakuutustaso, kyse on jälleen kerran sinun valinnastasi ja päätöksestäsi, ei yhdestä oikeasta vastauksesta.

Pankkitili, kotisivut, laskutus, tavoitettavuus

Lisää tärkeitä tehtäviä seuraa heti liuta, avaat pankkitilin ja tähän liittyvät tarvittavat pankkipalvelut. Sinun on järkevää etsiä myös hyvä ja sinulle sopiva kirjanpitäjä. Kirjanpitäjän tulisi olla sinulle talouslukujen ja taloushallinnon turva, luottopeluri, joka opastaa ja auttaa kaikissa tähän liittyvissä kysymyksissä. Heti alkumetreillä käyt läpi ja myös ratkaiset myyntilaskujen lähettämistavan, tähänkin vaihtoehtoja löytyy runsaasti.  On hyvä varautua myös siihen, että joku jättää laskusi maksamatta, ja silloin hyvä perintäkumppani on tarpeen. Yksi vaihtoehto on Perintä247.

Viimeistään nyt on oikea hetki pysähtyä konkretisoimaan myynti- ja markkinointityön tavat ja tarpeet. Tarvitset todennäköisesti yrityksellesi domainin ja kotisivut, ja tietysti tavoitettavuuden vuoksi vähintäänkin sähköpostin sekä puhelinnumeron. Osaatko tehdä kotisivut itse vai hankitko ne palveluntuottajalta avaimet käteen -periaatteella?

Nykypäivänä myös sosiaalisen median tilit nähdään olennaiseksi osaksi yrityksen näkyvyyttä ja tavoitettavuutta, joten nekin sieltä kannattaa varata, vaikka aivan heti niitä ei lähtisi tekemään ja päivittämään.

Miten myyntityösi lähtee liikkeelle, oletko jo listannut potentiaaliset asiakkaat, joita lähdet tavoittelemaan, miettinyt mahdollisia markkinointitoimia? Entä asiakkuuden hallintajärjestelmä, tarvitsetko sellaisen vai miten hallinnoit ja pidät asiakastietoja yllä, GDPR-vaatimukset huomioiden? Etsi aktiivisesti paikkoja, missä voit verkostoitua, hakea vertaistukea ja ennen kaikkea löytää uusia asiakkaita. Vertaistuella voi olla suuri merkitys myös omaan jaksamiseesi ja arjessa toimintakykyisenä säilymiseen. Joka tapauksessa: myy, markkinoi, nauti ja onnistu!

Arjen hallinnolliset

Nyt on hyvä hetki tutustua huolellisesti myös yrittäjän hallinnolliseen arkeen. Tiedätkö, millaisia ilmoitusvelvollisuuksia siihen liittyy? Tällaisia ovat esimerkiksi arvonlisäveroilmoitukset, tulorekisterin palkkailmoitukset ja tietenkin sitten vuosittaiset vuosi-ilmoitukset. Kaiken tekeminen on helpompaa, kun huolehdit järjestelmällisyydestä ja hyvästä dokumentoinnista läpi vuoden.

Ilmoitusvelvollisuudet riippuvat myös siitä, aiotko toimia yksinyrittäjänä vai tarvitsetko heti myös työntekijöitä, joille maksat palkkaa. Jos olet aikonut palkata työntekijän tai -tekijöitä, sinun tulee huolellisesti tutustua työnantajan velvollisuuksiin. Kuten palkanmaksuun, työsuojelullisiin ja työoikeudellisiin asioihin. Tarkista myös oman liiketoimintasi mahdolliset erilliset vaatimukset, kuten vaikkapa erilaiset haettavat toimiluvat, pätevöitymisluvat tai muut asiantuntijuusvaatimukset.

Toivottavasti tämä uusi yrittäjä -opas antoi sinulle lisää intoa ja jonkin verran tietouttakin ryhtyä yrittäjäksi. Toivotan vielä kerran onnea matkaan, sitä tarvitaan aina!

Jaa artikkeli sosiaaliseen mediaan