toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen – miksi valita yrittäjyys ja kuinka rekisteröityä?

Onko yrittäjäksi ryhtyminen alkanut tuntumaan varteenotettavalta seuraavalta askeleelta urapolullasi? Hieno juttu, sillä esimerkiksi toiminimen perustaminen on yksi joustavimmista tavoista ottaa ensimmäinen askel kohti yrittäjyyttä. Toiminimi yritysmuotona sopii monen eri liiketoiminnan harjoittamiseen ja sen perustaminen sujuu ilman monimutkaisia prosesseja. Tässä artikkelissa kerromme käytännönläheisesti toiminimiyrittäjäksi ryhtymisen eduista sekä käymme läpi, kenelle toiminimi sopii ja kuinka perustamisprosessi etenee.

Miksi ryhtyä yrittäjäksi? – yrittäjyyden etuja

Toisille henkilöille yrittäjäksi ryhtyminen saattaa tuntua pelottavalta ja riskialttiilta valinnalta, kun taas joillekin ihmisille yrittäjyys on luonteva ja houkutteleva vaihtoehto urapolun varrella. Yrittäjyys kulkee monella suvussa, mutta yhä useampi päätyy yrittäjyyteen, vaikka tuttavapiirissä tai lähisuvussa ei yrittäjiä olisikaan. Motivaatiotekijät yrittäjyyden taustalla vaihtelevat, joten listasimme alle muutamia syitä, miksi niin moni yrittäjä on todennut yrittäjänä toimimisen olevan se toimivin vaihtoehto ansaita elantonsa.

Elämäntapa, joka ei ole sidottu yhdeksään viiteen

Totuus yrittäjyydestä monesti on, että saat työskennellä todella ahkerasti menestyäksesi. Tästä huolimatta yrittäjyys on usein paljon joustavampaa kuin perinteinen yhdeksästä viiteen arki. Yrittäjyys sallii sinun aikatauluttaa itse oman tekemisesi sekä arkesi. Se vaatii siis oman ajanhallinnan jatkuvaa kehittämistä sekä organisointikykyä. Parhaimmillaan luot itsellesi yrittäjyyden avulla elämän, joka sopii juuri sinulle, tukien tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä.

Itsensä työllistäminen yrittäjyyden avulla

Joistakin ihmisistä tulee yrittäjiä, koska he ovat nähneet sen potentiaalisena mahdollisuutena työllistää itsensä. Kun työmarkkinoilla ei ole koulutusta tai kokemusta vastaavaa työpaikkaa ollut tarjolla, on työpaikka luotu esimerkiksi toiminimen perustamisen kautta. Mahdollisuus räätälöidä liiketoiminta oman osaamisen ympärille on tarjonnut monille avaimet menestyvän liiketoiminnan luomiseen.

Oikea ympäristö luovuudelle ja ideoinnille

Toisia ihmisiä ajaa yrittäjyyteen ennen kaikkea merkityksellisen työelämän luominen sekä maailmaa muuttavan työn tekeminen. Mikäli yrityskulttuuri ei ole kannustanut luovuuteen, ideointiin sekä arvojen mukaiseen työelämään, on hyvä valinta luoda omia näkökulmia tukeva työympäristö itse. Kun toimit itse yrittäjänä, saat toteuttaa liiketoimintaasi omalla tavalla, luovimpiakin ideoitasi hyödyntäen.

Vastaat vain itsellesi

Monille yrittäjille yksi suurimmista yrittäjyyden eduista on olla oman itsensä pomo. Se, että kukaan ei vahdi tekemisiä, hylkää ideoita tai leikkaa budjettia oman näkökulmasi vastaisesti, saattaa olla askel kohti tasapainoisempaa työelämää. Yrittäjänä priorisoit panostuksesi ja vastaat itse omista päätöksistäsi. Yrittäjyys on jatkuvaa oppimista, ja muiden yrittäjien tuki tällä matkalla on tärkeää, mutta lopulta vain sinä päätät, mihin suuntaan kulloinkin haluat liiketoimintaasi viedä. Tämä vastuu mahdollistaa monille yrittäjille energiset ja innostuneet työpäivät, mutta myös ajoittaista stressiä.

Toiminimen perustaminen – kenelle se sopii?

Toiminimi sopii yritysmuodoksi monelle eri alalle, aina paikallisista kuljetus- ja vähittäiskaupan palveluista konsulttipalveluihin. Joustava rakenne sopii vasta ensiaskelia ottavaan yritystoimintaan sekä myös heille, joilla on jo määrältään pieni henkilöstö johdettavana. Listasimme alle muutamia palveluita, joiden keskuudessa toimii paljon toiminimiyrittäjiä:

 • vähittäiskaupan toiminta
 • catering-palvelut
 • siivousalan palvelut
 • ohjelmistokonsultointi
 • tutorointi
 • erilaiset freelance-palvelut
 • paikalliset kuljetuspalvelut
 • kirjanpitopalvelut
 • korjaus- ja kunnossapitopalvelut
 • parturi-kampaamot
 • virtuaaliassistenttipalvelut

Toiminimi (tmi) on sopiva valinta yrittäjälle, joka suunnittelee, että liikevaihto tulee olemaan suhteellisen maltillista. Suuret lainat, varastot tai muut kalliit investoinnit kannattaa harkita tarkasti, sillä yrityksen varat ja yrittäjän henkilökohtaiset varat katsotaan samaksi asiaksi. Toiminimiyrittäjänä olet henkilökohtaisesti itse vastuussa yrityksen velvoitteista ja sitoumuksista, kuten esimerkiksi veloista. Samoin toiminimiyrittäjänä nautit myös itse yrityksesi voitoista.

Yrittäjäksi eläkkeellä?

Tänä päivänä yksi kasvavista ryhmistä yrittämisen keskuudessa on eläkeläiset. Ikään katsomatta hyvinvoiva ja pirteä osaaja voi tehdä lisätienestejä, ja saada samalla uutta energiaa sekä sisältöä elämään esimerkiksi toiminimiyrittäjyyden kautta. Toiminimen perustaminen sujuu eläkeläisiltäkin aivan normaalien prosessien mukaisesti. Merkittävin ero on, että yli 67-vuotias eläkeläinen ei ole velvoitettu hankkimaan yrittäjälle pakollista YEL-vakuutusta eli yrittäjän eläkevakuutusta.

Voit toimia yrittäjänä ja perustaa yrityksen myös työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä. Tässä tapauksessa yrityksestäsi saamat työtulot voivat olla vain 40% (aikaisemmista tuloistasi) tai 60 %, mikäli olet osatyökyvyttömyyseläkkeellä.

Toiminimiyrittäjyys on siis helppo väylä yrittäjyyteen ja se sopii useimmille aloille sekä niin sivutoimisille yrittäjille kuin kokonaan itsensä yrittäjyyden avulla elättäville. Seuraavaksi tutustumme hieman tarkemmin prosessiin, jonka kautta saat toiminimen itsellesi rekisteröityä.

Toiminimen rekisteröinti Suomessa

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä saa Suomessa toimia henkilö, joka omaa asuinpaikan Euroopan talousalueella. Toiminimen perustaminen tehdään ilmoittamalla uudesta yritystoiminnasta kaupparekisteriin sekä Verohallinnolle. Toiminimen perustamisilmoituksen yhteydessä sinun on toimitettava:

 • henkilökohtaiset tiedot
 • ehdotettu yrityksen nimi (myös vaihtoehtoiset nimet)
 • osoite- ja yhteystiedot
 • kunta, jossa yritystä hallinnoidaan sekä
 • yrityksen toimialat

Toiminimen perustaminen on Suomessa suhteellisen edullista. Ilmoituksen lähettäminen verkossa maksaa vuonna 2021 60 € ja postitse 115 €. Huomioithan, että verkossa YTJ-palvelun kautta kaupparekisteriin lähetetyn perustamisilmoituksen käsittelyaika on useita päiviä lyhyempi kuin paperilomakkeiden, joten mikäli haluat päästä yritystoiminnan alkuun nopeasti, valitse asiointi verkossa. Ilmoituksen täyttämisen jälkeen saat heti tiedon Y-tunnuksestasi, ja sen avulla voit kätevästi ilmoittaa tietosi myös Verohallinnolle.

Yrityksen nimi

Ennen rekisteröintiprosessin aloittamista sinun on valittava yrityksellesi nimi. Jos kyseessä on yksityisyritys, voit käyttää myös omaa nimeäsi. Yrityksen nimi voi olla esimerkiksi yhdistelmä omistajan nimeä ja sijaintia, jossa yritys sijaitsee. Jos kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei tunnu omalta, voit valita yksilöllisemmän nimen yrityksellesi. Varmista vain, että rekisteröit tämän nimen myös Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH).

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen

Toiminimiyrittäjänä sinun tulee liittyä kaupparekisterin, jos yksikin alle listatuista kriteereistä kohdallasi täyttyy:

elinkeinosi harjoittaminen on luvanvaraista
omaat yritystoimintaasi varten pysyvän, asunnostasi erillisen toimitilan
työllistät muitakin henkilöitä kuin perheenjäseniäsi

Yrittäjäksi omalla nimellä OmaVeron kautta

Mikäli kaupparekisteriin ilmoittautumisen kriteerit eivät kohdallasi täyty, voit aloittaa yrityksesi toiminnan ja liittyä Verohallinnon rekistereihin suoraan OmaVeron kautta. Huomioithan, että Ilman kaupparekisteriin liittymistä et voi rekisteröidä erillistä toiminimeä itsellesi, vaan sinun tulee harjoittaa yrittäjyyttä omalla nimelläsi.

Toiminimen kirjanpito asiantuntijalle – toiminta käyntiin!

Vaikka kuitteja kertyisi arviosi mukaan vain vähän, on yhä useammin suositeltavaa, että ulkoistat kirjanpitosi osaavalle, kirjanpidosta vastaavalle henkilölle. Sähköisen perustamisilmoituksen käsittelyaika on noin 3-4 arkipäivää, ja heti käsittelyn jälkeen voit viedä yrityksesi hyväksytyt perustamislomakkeet sekä ilmoituskauden ilmoituksen valitsemallesi kirjanpitäjälle. Muistathan huolehtia myös yritystilisi perustamisesta. Voit valita joko pankin suositteleman erillisen yritystilin tai hyödyntää toimintaasi varten toista yksityistiliäsi, mikäli tilin käyttöehdot niin sallivat.

Toiminimen perustamisprosessi vie sinut yrittäjyyteen hetkessä, joten olet valmis tuomaan tuotteesi tai palvelusi markkinoille nopeammin kuin kuvittelitkaan. Mikäli yrityksen perustaminen, kehittäminen, markkinointi tai yllättävät kulut vaativat enemmän rahallista panostusta kuin olit ajatellut, tiedostathan, että toiminimelle on useita eri rahoitusmahdollisuuksia ja tukea tarjolla. Menestyvä yrittäjä osaa hyödyntää myös verkostonsa sekä eri tahojen tarjoamaa apua niin yrittäjyyden alkutaipaleella kuin liiketoimintaa kehittäessään. Onnea ja menestystä yrittäjäpolullesi!

Artikkelin on julkaissut Oy Netford Capital Ltd:n tarjoama Yrityslaina247-palvelu, joka tarjoaa rahoituspalveluja PK-yrityssektorille. Palvelulle on myönnetty Avainlippu-merkki, joka kertoo suomalaisesta palvelusta sekä kotimaista työtä edistävästä vaikutuksesta. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita, kuten Perintä247 ja Domain247 .

Jaa artikkeli sosiaaliseen mediaan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Jätä kommentti