Yksityisen elinkeinoharjoittajan rahoitus – Kuinka saada lainaa toiminimelle

Toiminimiyrittäjällä, kuten muillakin yrittäjillä, saattaa tulla monesti vastaan tilanne, jolloin projekti seisoo paikallaan puuttuvan rahoituksen takia. Varsinkin koronaviruspandemian jyllätessä tämä voi olla hyvinkin ajankohtaista monelle yrittäjälle. Usein myös aloittavalle yrittäjälle, joka on päättänyt perustaa oman toiminimen, on tarvetta rahoitukselle, jotta varsinainen yritystoiminta saadaan pyörimään. Monesti tässä vaiheessa lähdetäänkin etsimään erilaisia rahoitusvaihtoehtoja ja jonkinlainen laina on näistä yleisin. Kerrommekin tässä artikkelissa mistä ja kuinka hakea lainaa toiminimelle. Käytännössä se on hyvinkin helppoa ja nopeaa.

Toiminimi lyhyesti

Toiminimi, eli toisin sanoen yksityinen elinkeinoharjoittaja, on kaikista yritysmuodoista yksinkertaisin ja on käytännössä henkilöyhtiö. Lyhyesti selitettynä toiminimiyrittäjä on yksityinen henkilö, joka on liittynyt yritysrekistereihin ja saanut myös käyttöönsä y-tunnuksen, jotta voi harjoittaa elinkeinotoimintaa. Usein tätä tehdään sivutyönä päätyön ohella.

Toiminimen perustaminen kannattaa silloin, kun haluaa pyörittää yritystään yksin tai kokeilla siipiään yritysmaailmassa. Mikäli suunnitelmissa on yrityksen kasvu tai vaikkapa muiden henkilöiden palkkaaminen, kannattaa kuitenkin miettiä osakeyhtiön perustamista.

Toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksensä veloista ja velvoitteista, joka onkin kyseisen yritysmuodon heikoin puoli. Hyvänä puolena toiminimessä on sen halpa perustaminen ja yksityishenkilön mahdollisuus toimia yrityksenä, esimerkiksi laskuttaen muita yrityksiä tai henkilöitä tarjoamistaan palveluista/tuotteista. Y-tunnuksen omistaminen tuo myös uskottavuutta palveluiden tarjoamisessa.

Kuten muutkin yritysmuodot, myös toiminimiyrittäjä voi tarvita ja saada lainaa yrityksensä perustamiseen tai pyörittämiseen.

Toiminimen perustaminen ja sen hyvät ja huonot puolet

Kuten aiemmin mainittua; toiminimen perustaminen on hyvin edullista ja tämän vuoksi se on myös hyvin yleinen yritysmuoto. Sähköisesti tehty perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa 60 euroa ja paperilomakkeella tehtynä 115 euroa. Perustamislomakkeen täyttäminen ja käsittely sähköisesti on hyvinkin nopeaa, eikä siihen yleensä mene puolta tuntia kauempaa.

Mikäli yrittäjä ei halua yritystään kaupparekisteriin, on perustaminen maksutonta paperilomaketta käyttäen. Kaupparekisteriin liittyminen on kuitenkin pakollista esimerkiksi silloin, kun yrittäjä harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa, palkkaa yritykseen lisää työntekijöitä, yrityksellä on erillinen toimitila tai yrittäjä haluaa yritykselleen haluamansa nimen. Ilman kaupparekisteriin liittymistä toiminimen nimi tulee olemaan aina muodossa ”Etunimi Sukunimi Tmi”.

Yksityisen elinkeinoharjoittajan verotus on hyvin yksinkertaista, sillä kaikki toiminimen tulot ovat yrittäjän henkilökohtaisia tuloja ja ne verotetaan yhdessä yrittäjän henkilökohtaisen verotuksen kanssa.

Toiminimellä tehtyjä hankintoja on mahdollista vähentää verotuksessa. Mikäli yrittäjä ostaa vaikkapa tietokoneen, jota käyttää yritystoiminnan pyörittämiseen, on se mahdollista huomioida veroilmoituksessa ja pienentää sen myötä omaa veroprosenttiaan. Yrittäjä voi myös ostaa isompia määriä tarvitsemiaan tuotteita ja tarvikkeita, kuin mitä hän voisi hankkia yksityishenkilönä.

Toiminimen suurin miinus on sen taloudellinen puoli: toiminimiyrittäjä vastaa aina itse yrityksensä veloista, sopimuksista ja riskeistä. Mikäli ongelmia tulee esimerkiksi lainanmaksun kanssa, yrittäjä vastaa takaisinmaksusta itse henkilökohtaisesti. Lainaa toiminimelle voidaan myöntää siinä missä muillekin yritysmuodoille, olivat kyseessä sitten yrityksen alkuvaiheen ostoihin tai vaikka uuden henkilöstön palkkaamiseen liittyvät kulut.

Toinen miinuspuoli liittyy toiminimiyrittäjän verotukseen ja lähes aina osakeyhtiö onkin verotuksellisesti viisaampi ratkaisu, mikäli tarkoituksena on kasvattaa yritystoimintaa tulevaisuudessa. Koska toiminimellä tehdyt tulot ovat yrittäjän henkilökohtaista tuloa, nousee suurilla tuloilla yrittäjän veroprosentti hyvinkin korkeaksi. Toiminimiyrittäjä ei voi myöskään nostaa itselleen lainkaan palkkaa, vaan hän tekee itselleen henkilökohtaisia nostoja suoraan yrityksen pankkitililtä.

Mistä saada rahoitusta toiminimelle?

Kun tulee tarve rahoitukselle, pankki on yleensä se ensimmäinen vaihtoehto. Pankit myöntävätkin usein erikokoisia lainoja aina muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin ja usein näissä onkin etuna muita lainanmyöntäjiä matalampi korkotaso. Pankit myöntävät kuitenkin lähtökohtaisesti lainaa vain takausta vastaan, ellei yritys ole erittäin vakavarainen. Jokaisella pankilla on omat ehtonsa lainojen myöntämiseen, joten on suositeltavaa tutustua niihin, mikäli pankkilainaa harkitsee.

Toinen yleinen keino toiminimen rahoittamisessa on laskurahoitus. Kyseessä on rahoitusmuoto, jossa yrityksen laskut myydään ”Laskut rahaksi”-palveluille. Käytännössä nämä palvelut ostavat yrityksen erääntymättömät laskut ja ottavat välistä oman pienen palkkionsa, joka useimmiten on jotakin kahden ja kymmenen prosentin välillä. Laskurahoituksen avulla yritys voi saada helposti pieniä määriä tuloja ilman suurta vaivaa.

Yritys voi myydä edellämainituille palveluille useamman laskun kerralla, mutta myös yksittäisen laskun myyminen onnistuu. Tarvittaessa laskutuksen ulkoistaminenkin on mahdollista ja tämän avulla yritykselle voidaan myöntää luottoa erääntymättömiä laskuja vastaan.

Laskurahoitus on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi omien laskujen maksuun, joissa eräpäivä on lähestymässä, eikä yritys ole vielä saanut maksua asiakkaalta jo tehdystä työstä. Yritys voi myydä asiakkaansa laskun laskurahoitusyhtiölle, saada sitä kautta rahaa jo saman päivän aikana ja maksaa oman erääntyvän laskunsa pois ennen eräpäivän umpeutumista.

Voit tutustua tarkemmin yrityksen rahoitusmuotoihin toisessa artikkelissamme, jossa käsitellään nimenomaan yrityksen rahoitusvaihtoehtoja ja rahoitussuunnitelmaa.

Kolmas vaihtoehto on erilaisten rahoitusyhtiöiden myöntämät lainat, jollaista me Yrityslaina247:lla tarjotaan ja joista seuraavaksi kerromme.

Mistä hakea lainaa toiminimelle?

Laina on yksinkertainen ja helppo keino lyhytaikaisiin toiminimen rahoitustarpeisiin. Oli kyseessä sitten varastontäydennys, uuden työntekijän palkkaaminen tai vaikkapa työkoneiden ja -laitteiston hankinta, tulee laina monesti kyseeseen, ellei yrityksen kassasta löydy tarpeeksi varallisuutta äkillisiin menoihin.

Toiminimiyrittäjä voi kuitenkin saada lainaa myös ilman vakuuksia, esimerkiksi meiltä Yrityslaina 247:n kautta. Myönnämme lainaa toiminimelle ja pienyrittäjille aina 1000 eurosta 10 000 euroon saakka, ilman vakuuksia, piilokuluja tai avausmaksuja, hyvinkin joustavin maksuajoin. Teemme jokaiselle yritykselle aina yrityskohtaisen riskiluokituksen, johon vaikuttaa mm. yrityksen tunnusluvut (kuten tilinpäätöstiedot), lainan käyttötarve ja yrityksen nykytila. Lisäksi tarkistamme, ettei yrityksellä tai sen vastuuhenkilöillä ole maksuhäiriömerkintöjä.

Lainan haku on hyvin helppoa ja nopeaa. Menemällä verkkosivuillemme voit lainahakemuksessa ilmoittaa kuinka paljon lainaa tarvitset ja millaisella maksuajalla. Tämän jälkeen tunnistaudut pankkitunnuksilla palveluumme ja syötät yhteystietosi, yrityksesi y-tunnuksen ja tilinumeron, jonne lainasumma maksetaan. Lopuksi ilmoitat vielä arviot kuukausittaisista menoistasi ja tuloistasi, sekä olemassaolevista veloista ja työsuhteesta yrityksessäsi. Lopuksi voit lähettää lainahakemuksen klikkaamalla ”Pyydä lainatarjous”-painiketta sivun alaosassa.

Mikäli lainahakemus on järjestelmämme mukaan hyväksytty, saat tästä ilmoituksen ja rahat maksetaan ilmoittamalle tilillesi. Maksamme lainoja joka päivä (myös viikonloppuisin) klo 07:00 – 23:00 välillä ja rahat siirtyvät tilillesi 30 minuutin kuluessa, mikäli pankkisi on Osuuspankki, Nordea, Danske Bank, Handeslbanken tai Oma Säästöpankki. Muissa tapauksissa maksu näkyy yleensä tilillä yhden pankkipäivän kuluessa.

Miksi Yrityslaina247?

Tiedätkin varmasti näinä epävakaina aikoina, että yllättäviä menoja tai kassavirran pysähdyksiä saattaa ilmaantua etukäteen varoittamatta. Siksi me olemmekin perustaneet Yrityslaina247:n ja tulemme avuksi silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Haluamme helpottaa yrittäjän arkea ja olla helposti lähestyttävä ja joustava kumppani, jolta voi pyytää apua milloin tahansa ja meiltä sitä voi odottaa selkeillä ehdoilla, mutkattomasti ja ihmisläheisesti. Meidän kauttamme saat lainaa myös aloittavana yrittäjänä. Sinun ei siis tarvitse huolehtia siitä, etteikö sinulle myönnettäisi lainaa vaikka yrityksesi onkin vasta alkutekijöissään. Meille riittää, että sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja lainanmaksukykysi on kunnossa.

Siirry täyttämään lainahakemus täältä.

Rahoituspalveluiden lisäksi tarjoamme myös perintäpalvelua, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia laskujen perimisestä asiakkailta, vaan me teemme sen puolestasi. Perintäpalvelumme on tehty yrittäjälle varsin helpoksi ja vaivattomaksi käyttää. Sinulla on mahdollisuus lähettää yksittäisiä maksuhuomautuksia tai jättää koko perintäprosessi meidän huolehdittavaksemme. Palvelu on käytössäsi vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä, eikä toimeksiannon jättö kustanna sinulle mitään.

Teemme sen mitä lupaamme; tarjoamme joustoa yrittäjän arkeen.

Jaa artikkeli sosiaaliseen mediaan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp

Jätä kommentti